B&B Aan de Beek Bredevoort

 

Boekenstad Bredevoort

Op enkele minuten lopen van onze B&B vindt u het middeleeuwse stadje Bredevoort. Aan de overkant van de Schaarsbeek vindt u de Schootsvelden (hierop kon men de vijand zien aankomen en……….beschieten natuurlijk) en vervolgens de Grote Gracht.

Aan de overzijde van de gracht ligt op de plaats van het oude Bolwerk de Tuin van Sint Bernardus. Recent gerenoveerd, met een “zwevend’ pad wat u door de Tuin voert. Gebleven is de oude Theekoepel, met zicht op de Gracht, en de Lourdesgrot.

Boekenstad Bredevoort: zeker, nog steeds zijn er tal van antiquariaten in Bredevoort, en vele boekenkasten langs de gevels waaruit u in goed vertrouwen goedkoop boeken kunt kopen door geld in de brievenbus te deponeren. In augustus 2018 vierde Bredevoort haar 25 jarig jubileum als Boekenstad, en hier en in onze B&B leeft het gedrukte boek nog volop.

Maar Bredevoort is veel meer dan alleen Boekenstad. Bredevoort is geschiedenis. Kijk eens naar de oude gevels en de naambordjes van de Borghmannen die ooit deze panden bewoonden. En kijk vooral eens tussen de huizen en in de steegjes naar de zijgevels. U zult nog veel zichtbare vakwerkconstructies (bakstenen in een eikenhouten geraamte) aantreffen. En misschien komt u rond de Markt of in de Muizenstraat Hendrickje Stoffels tegen. Ze werd in 1626 in de Muizenstraat in Bredevoort geboren, en haar geboortehuis staat er nog steeds. Ze trok naar Amsterdam, en werd de muze en de geliefde van Rembrandt. En de moeder van zijn dochter Cornelia.

Inmiddels is Bredevoort ook Cultuurstad, met diverse galeries en ambachtslieden (zilversmid, klokkenmaker, kunstenaars). En als vrijplaats voor kunst en cultuur is er nu de prachtig gerenoveerde Koppelkerk. Hier worden lezingen, exposities, markten en concerten gehouden. Binnen bij de kachel of op de veranda kunt u met een drankje even onthaasten.

Onthaasten en genieten lukt trouwens uitstekend in Bredevoort. Aan de kop van de Grote Gracht kijkt u op het terras van het Grachthuys Brasserie t Grachthuys uit over het water van de gracht en de schootsvelden. Rond het Zand (waar ooit het kasteel van Bredevoort stond) vind u Stadsbrouwerij de Borghman.Stadsbrouwerij De Borghman In de B&B hebben wij altijd een eigengebrouwen Borghman biertje als welkom voor u klaar staan. In de Borghman is de keuze aan (zelfgebrouwen) bieren nog veel groter. Verder vindt u er restaurant Bertrams Restaurant Bertram, waar u in Middeleeuwse sferen kunt eten. En tot slot brasserie de Heerlijckheid Restaurant De Heerlyckheid. Al deze gelegenheden hebben ruime terrassen aan Het Zand.

Ieder jaar wordt aan het eind van september Bredevoort Schittert georganiseerd. Heel het stadje is drie avonden lang verlicht met ontelbare lichtjes. Er is feest in de straatjes van Bredevoort, kinderkermis op het Zand, en verrassende lichteffecten en performances in de Tuin van Sint Bernardus. Alle drie de avonden worden afgesloten met een prachtig vuurwerk.

Bredevoort…………levende geschiedenis, cultuur van nu en letterlijk schitterend pareltje in de Achterhoek.

Copyright (c) Aan de beek. All rights reserved.